Kommerciális szoftvereket használni olyan, mint bilincsben autót vezetni.
Modern, nyílt forráskódú, ingyenes szoftvereket használni olyan, mint a repülés.
… a szabadság-érzet összehasonlíthatatlan!

10 évvel ez előtt volt aktuális számomra a kérdés, melyik Linux disztribúciót kellene választani. Az egyetemi éveim alatt a Gentoo volt a legnépszerűbb, most az Ubuntu tűnik annak. Több, mint tíz évnyi számítógépes tapasztalat után ideje megosztani a tudást, a tapasztalatokat, annak érdekében, hogy segítsünk azoknak a fejlesztőknek és felhasználóknak, akik nyílt forráskódú szoftverekkel szeretnének dolgozni. Kiválasztani az operációs rendszert vagy akár a rendszereket, amikkel dolgozni fogunk, fontos döntés. Én mindenképp a nyílt forráskódú, közösségi fejlesztésű szoftverek világát ajánlom, és első sorban Fedora / Linux alapú rendszerekkel foglalkozom a blogomban. Többnyire eltűntettem minden kommerciális szoftvert a látószögemből és örömteli érzés, hogy csakis legális, ingyenes szoftvereket használok a mindennapi életben cégesen is, és magáncélokra is.

Disztribúciót választani nem mindig könnyű döntés. A disztribúciós idővonal szemlélteti, miről is szól ez a döntés. A Red Hat Linux volt az egyik neves brand a Linux disztribúciók élvonalán, amiből Fedora Core néven jelent meg az első, élen járó fejlesztői-közösségi projekt, és természetesen közben más disztribúciókkal is kísérletezgettem. Fedora az első választás azok számára, akik a legfrisebb, legújabb Linux technológiákat szeretnék használni.

A blogban tehát lényegében Linuxról, Ferdoráról, a legaktuálisabb, jelen pillanatban Fedora 20 -ról lesz szó.

Ha a döntést meghoztuk, ideje telepíteni az operációs rendszert. Aki egy másik világból érkezik, azt gondolná, az OS-t számítógépre kell telepíteni. Valójában, ebben a világban nem ez a helyzet. Az operációs rendszert egy adathordozóra kell installálni ami lehet teljes mértékben hordozható! Az adathordozó lehet merevlemez (HDD), solid state disk (SSD), pendrive (USB stick) vagy bármi hasonló. Egy megfelelő választás egy munkaállomáshoz egy SSD lenne, jó hardveres specifikációkkal. A legfontosabb komponens, ami manapság meghatározza a számítógép sebességét, az az operációs rendszert tartalmazó adathordozó. Aki OS-t tervez telepíteni, annak ajánlott elsőként egy megfelelő teljesítményű SSD beszerzése.

A második választás, mielőtt valójában elkezdené installálni a rendszert elsődlegesen az architektúráról, másodlagosan az asztali környezetről és a felületről szól. A modern számítógépeknek 64 bites architektúrája van, míg a régebbiek lehet, hogy csak 32 biten futnak, és például mobil eszközöknek ARM processzora lehet. Asztali környezetet választani inkább személyes preferencia kérdése. A Gnome, különösen a legújabb verzió, elsőre szokatlan, de lehet később a legjobb választásnak bizonyul. Könnyebb súlyú és hagyományosabb felület az LXDE és az XFCE. Régebbi számítógépekre a 32 bites XFCE spin-t szoktam telepíteni. Léteznek más asztali környezetek is, KDE, MATE, Gnome-shell és így tovább. A választás szabadága lehet akár a felhasználójé is.

Itt van a link a fedora letöltése -hez.

Eljött az ideje a telepítésnek? A legegyszerűbb, a választott felület letöltése és egy Live CD vagy DVD írása, ami egy bootolható lemez nem csak telepítésre, hanem használatra is akár, például mentések elvégzésére. A legtöbb alaplapnál van boot opció, de lehet, hogy a BIOS.-ban engedélyezni kell. Gyorsabb, és többszörös telepítés esetén ajánlott módszer, egy merevlemezes Live rendszer, ami lehet persze USB, SATA, IDE csatolófelületeken is akár.
És ismét, másik világból érkezőknek, ez lehet, hogy furcsán hangzik. Mi is a Live OS? Hát, egy operációs rendszer, ami nincs telepítve, csak simán fut. Kommerciális operációs rendszerek, mint például a Windows, nem tudnak így működni és a másolásvédelem miatt USB-ről sem lehet őket se telepíteni se futtatni! Igen, ezek azok a bizonyos bilincsek. Technikailag nincs valós oka, hogy egy operációs rendszer ne legyen tárolható hordozható adathordozón vagy másolható szabadon.

Hogy előkészítsük a Live médiát, a legegyszerűbb, liveusb-creator használata. Ha ez megvan, eltávolíthatjuk az USB portról és elindíthatjuk SATA felületen is. A liveusb-creator-nak linuxon legalábbis kapcsolóban megadható tetszőleges lemez is. Ezek nagyon hasznos opciók. A Live system bootolása után feltűnik az “install to Hard Drive” ikon, a telepítő.
Abban az esetben, ha valaki még nem akar teljes mértékben megszabadulni a Windows rendszerétől (ami nem ajánlott ;) Linux mellé is telepíthető, ha van legalább 6 GB szabad hely, amit NTFS átméretezéssel is lehet nyerni. A Fedora elepít egy GRUB nevezetű rendszerbetöltő programot, ami általában felismeri az összes installált operációs rendszert és és eszerint állítja be magát. A Fedora és más Linux disztribúciók tudnak kezelni más file-rendszereket is legyen az NTFS, HPFS, FAT és hasonlók.

Remélhetőleg említenem sem kell, az adatokat rendszeresen és megfelelően ki kell menteni, főleg mielőtt ilyen jelentős beavatkozásba kezdünk!

A telepítés innentől kezdve egyszerű. Az “Anaconda” nevű installer elindul a live systemről és végzi a dolgát. Én általában standard partíciókon végzem a telepítést, de az LVM vagy a BRTFS is egy opció lehet. Alapértelmezésben külön választja a system és a home mappát, ez lehet ugyanaz, hogy több hely maradjon könnyen átjárható. Ha van elég RAM, valójában nincs szükség a SWAP particionálásra. Ajánlott egy erős root jelszó megadása és egy egyszerű felhasználó létrehozása, ami lehet adminisztrátor akár jelszó nélkül is, mindennapi használatra. Ha a telepítés kész, ujraindítás, vagy kikapcsolás szükséges a Live média eltávolítása végett, majd az új rendszerről bootoljon be újra. Néhány esetben már találkoztam azzal, hogy a frissen telepített rendszer nem bootol be az alapértelmezett helyről, hanem csak rescue módban. Ez nem probléma és a következő lépésben javítható.

A terminal egy jó eszköz a rendszergazdák, profi felhasználók kezében. A Linux shell sokkal erősebb felület mint a Windowsban ehhez hasonló DOS promt.
Bejelentkezés után készíthető egy kedvenc, favorizált terminál icon, elindítása után 3 információ található rajta, amikor megjelenik.

[x@localhost ~]$ _

Jelen esetben az x nevű felhasználó van bejelentkezve a helyi gépre, és a saját home mappájában tartózkodik, ezt a szimbóluma “~” jelzi. Ide beírható vagy akár beilleszthető egy-egy panacs és az enter leütése után lefut. Annak érdekében hogy rendszerparancsok lefussalnak, célszerű lehet root, azaz adminisztrátor jogú felhasználóként, vagy más néven super user-ként belépni. Ez az a legalacsonyabb jogosultsági szint a jogosultsági fán, vagy más kifejezéssel élve ő a fő adminisztrátor. A következő parancs szolgál erre: “su -“. Így fog kinézni:

[x@localhost ~]$ su -

Jelszót fog kérni, azt a jelszót, ami a telepítés során készült, amikor a root jelszó beállítottásra került. Ha a super user bejelentkezett, a prompt megváltozik, a $ jel # jelre módosul root előjogokat jelezve. Nem szokás megadni a parancsértelmező összes részét, és amikor lehet a “sudo” parancsot szokás használni, ami akkor működik, ha a felhasználó adminisztrátor jogokkal rendelkezik. Ha a felhasználónak nincs admin joga, akkor minden alkalommal az “su -“- val kell bejelentkeznie, és ebben az esetben a “sudo” parancs nem okoz semmilyen kárt. Ha ezt tisztáztuk, itt az ideje frissíteni a rendszert, ami általában az első feladat egy frissen telepített rendszeren. Csatlakozva a hálózat, a panacs így néz ki:

sudo yum -y update

Kis csomagokat fog letölteni és telepíteni, helyesebben az ő negatív deltájukat, a Fedora rpm formátumot használ, a csomagkezelőt pedig yum-nak hívják.
Ennél a pontnál van egy rendszerünk, amin rajta van az összes teljesen liberálisan licenszelt ingyenes és friss szoftver a kiválasztott felületről. A következő bejegyzésekben lesznek majd újabb hasznos tanácsok, finomhangolási tippek és eljárások, amiket jól jönnek a mindennapi életben. Többnyire más blogokon és oldalakon is megtalálható információk ezek, de fogok még posztolni egyedi scripteket is, amiket részben magamnak és másoknak dokumentálok. A megosztás egy fontos momentuma ennek a világnak!

Éljen a szabadság, és a szabad szoftver!